A csicseriborsó keletről származik. Mezopotámiában és Egyiptomban is előszeretettel fogyasztották. Az olaszok, a görögök, az indiaiak, az arabok, a spanyolok és a portugálok kedvelt konyhai alapanyaga.
Egészségóvó tulajdonságai miatt értékes zöldség. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Bővelkedik A-, B-,C-K-vitaminban, cinkben, káliumban, kalciumban, és magnéziumban. Hozzájárul a megfelelő a csontsűrűség fenntartásához. Szelénben gazdag, ezért tökéletes méregtelenítő. Tisztító hatású és májvédő. Rostban gazdag, ezért segíthet szorulás, székrekedés esetén. A szervezetünknek a rostok nélkülözhetetlenek. A rostbevitel a cukor anyagcserére is hatással van, ezért a cukorbetegek számára előnyös lehet a fogyasztása. Nátriumban szegény, ezért magas vérnyomással küzdők is bátran fogyaszthatják.