Közel a jó idő, de valahogy mégsem érzi magát elég lelkesnek? Ne csodálkozzon, hiszen szervezete ilyenkor már az utolsó tartalékjait éli fel. Ezért annyira fontos a tél végi vitaminkúra, amivel a tavaszi fáradtság kialakulását is megelőzheti. Kérjük a fordítókat, hogy erre a tél végi vitaminkúra kulcsszóra keressenek a saját országukban releváns hivatkozást, ne legyen termékoldal, se konkurencia!
Itt a március, még sincs kedve semmihez, rosszul alszik, és mindig úgy érzi, hogy hamarosan beteg lesz? Akkor, valóban eljött az ideje a tél végi vitaminpótlásnak. Ez még akkor is így van, ha sokan felteszik ilyenkor a kérdést, minek ezzel foglalkozni, hiszen hamarosan megérkeznek a tavaszi, friss zöldségek és gyümölcsök. Pontosan ez a hozzáállás az oka hideg hónapok végén oly gyakori fertőzéses betegségeknek, mert szervezetünknek ebben az időszakban van talán a legnagyobb szüksége a külső segítségre. Sőt, a fenyegetően közeledő tavaszi fáradtság is részben arra vezethető vissza, hogy a hideg hónapokban leapadnak a tápanyagraktáraink, valamint ennek hatására, felborul bélflóránk egyensúlya. Vegyük tehát komolyan a tél végi vitaminkúrát, amivel megelőzhetjük a panaszok megjelenését.
A leggyakoribb tünetek
Ahogyan már említettük, a vitaminhiánynak számos konkrét jele lehet. Ezekből a tünetekből következtetni a lehet arra, hogy melyik vitaminból szenvedünk hiányt. Lássuk a leggyakoribb panaszokat. D-vitamin-hiány: növeli a bőrbetegségek kialakulásának kockázatát, tipikus jele, hogy könnyebben elkapjuk a szezonális, fertőző betegségeket, illetve felerősödnek a meglévő gyulladásos betegségek, többek között az ízületi panaszok. Kihat az emésztésre is, a tartós D-vitamin-hiány anyagcserezavarokat okoz, gyengíti a csontrendszert, valamint befolyásolja a szellemi- és fizikai teljesítőképességet. Fáradékonyabbak, ingerültebbek leszünk, sőt, a téli elhízás egyik gyakori oka is a D-vitamin elégtelen mennyisége. Ez a vitamin a bőrben termelődik, a téli vitaminpótlás idején, amikor kevesebb a napsütés, együnk minél több májat, tengeri halakat, gombákat, borsót, tojást, valamint tejtermékeket.
A-vitamin-hiány: a száraz, repedező, ráncos bőr, a lassú sebgyógyulás, a gyengülő látás, a hajhullás fokozódása, és a fertőzéses megbetegedések gyakoribb előfordulása utal rá. Együnk minél több pisztáciát, répát, májat, tejtermékeket, ezekkel pótolhatjuk legegyszerűbben az A-vitamint.
E-vitamin-hiány: gyengülő immunrendszer, száraz bőr, megugró vérnyomás, gyulladások. Ha ezeket tapasztaljuk, könnyen lehet, hogy lecsökkent az E-vitamin szintje a szervezetünkben. Ilyenkor sokat segítenek a különböző olajok, elsősorban a szója-, a kukorica- és a kókuszolaj, ahogyan a mandula, a fenyőmag, a dió, a teljes kiőrlésű gabonák, a tojás, a tengeri halak, a spenót is kiváló E-vitamin-forrás.
K-vitamin-hiány: sok esetben a fokozódó memóriazavarok, valamint a rossz emésztés következménye, utóbbi visszavezethető a bélflóra egyensúlyának felbomlására. Mivel a K-vitamin java részét a probiotikus baktériumok állítják elő, ezek pótlásával tulajdonképpen a K-vitamin mennyiségét is szabályozhatjuk. Ez azt jelenti, hogy a vitaminpótláshoz elsősorban a probiotikumok szedésével oldhatjuk meg. Ebben az esetben természetesen ne feledkezzünk meg a probiotikus baktériumok táplálékául szolgáló prebiotikumok (élelmi rostok) beviteléről sem, a legjobb, ha a pre- és probiotikumokat egyaránt tartalmazó szimbiotikumot szedünk. Jó megoldás még az erjesztett szója, az aszalt szilva, a tojás sárgája, a savanyú káposzta, a kovászos uborka, a csipkebogyó és a spirulina alga.
C-vitamin-hiány: fáradékonyság, rossz közérzet, fogyás,gyakori és tartós ízületi fájdalom, valamint az immungyengeségből adódó panaszok a leggyakoribb tünetei. A téli időszakban a citrom, a narancs és a kivi fogyasztásával juthatunk hozzá legkönnyebben a szükséges mennyiségű C-vitaminhoz, de ezeknél is hatékonyabb a csipkebogyó fogyasztása, ami kimagasló mennyiségben tartalmazza. És még valami: a C-vitamin javítja a vas felszívódását, illetve elősegíti az E-vitamin hasznosulását, ezért vas- és az E-vitamin pótlásakor, ne feledkezzünk meg a C-vitamin fokozott beviteléről sem.
B-vitamin-hiány: összesen kilenc B-vitamint különböztetünk meg, ezek közül a tél végi vitaminhiány elsősorban a B1-vitamint érinti. Ennek következménye lehet a krónikus fáradtság, az alvászavar és a levertség, ahogyan emésztési problémákat is kiválthat. Az olajos magvak, a tejtermékek és a teljes kiőrlésű gabonák, valamint máj és a sertéshús tartalmazza, ezek fogyasztásával helyreállíthatjuk a B1-vitamin megfelelő szintjét. Ritkábban, de a B2-vitamin mennyisége is lecsökkenhet (bőrgyulladás, száraz ajkak), ennek hátterében a bélflóra egyensúlyának felbomlása állhat, amit a már említett szimbiotikum bevitelével, illetve a tej és tejtermékek, máj, tojás, vese fogyasztásával orvosolhatunk a leggyorsabban.
És az étrend-kiegészítők?
A kérdés jó, annál is inkább, mert az étrend-kiegészítők szedése tűnik a komplex megoldásnak. Ez így is van, azonban ne feledjük, hogy a legtöbb vitamin csak akkor szívódik fel tökéletesen, ha természetes formában vesszük magunkhoz, ezért a tél végi vitaminkúra során próbáljunk inkább az étrendváltásra, és a probiotikumok bevitelére koncentrálni.