egészség a természetből

egészség a természetből

Amit sosem gondolt volna az ehető gombákról

2024. május 30. - teki021

EhetA? gombA!k

Tudta, hogy egyes ehető gombák kúraszerű fogyasztásával lényegesen rövidebb idő alatt helyreállítható az immunrendszer megfelelő működése? Sok gomba kiemelkedő élettani hatásokkal rendelkezik, több közülük gyógyhatású anyagokat termel.

Az ehető gombákból készített ételeket sokan szeretik, azonban nemcsak az ízük miatt javasolt őket fogyasztani. A gombák többféle biológiailag aktív anyagcsereterméket szintetizálnak. Ezeknek egy része az emberi egészségre is hasznos lehet.

Bővelkednek tápanyagokban

Az ehető gombák - például a laskagomba, csiperkegomba, vargánya, rókagomba - különböző mértékben tartalmaznak fehérjét és rostot, B-vitaminokat, valamint szelént, ami erős antioxidáns, támogatja az immunrendszert, csökkenti a rák kockázatát, valamint képesek felerősíteni a C-vitamin és az E-vitamin hatását. A gombákban sok a kálium, magnézium, kalcium, réz, cink és vas, és mivel a termesztett fehér gombák ki vannak téve az ultraibolya fénynek, természetes D-vitaminnal vannak tele. Nagyon alacsony a szénhidrát-, zsír- és nátriumtartalmuk, emiatt remek táplálékforrást jelentenek a fogyókúrázók számára is. A gyorsan eltelítő rostok mellett a gomba magas kálium- és alacsony nátriumtartalma révén csökkenti a magas vérnyomást, így a szívbetegségek kockázatát is.

Gyógyhatású anyagokat termelnek

A leggyakrabban fogyasztott gombák megsokszorozzák az immunrendszer ellenálló képességét, ezt többek között azzal érik el, hogy poliszacharidjaik révén magasan tartják a szervezetben az immunsejteket a baktériumok elpusztítására ösztönző antitestek számát. Úgy fejtik ki antibiotikus hatásaikat, hogy a hagyományos antibiotikumokkal szemben, nem károsítják a bélflórát. Antibakteriális többek között csiperke, immunerősítő a téli laskagomba és a kombucha, míg a vírusölő és daganatellenes gombák közül a legismertebb a shii-take és a pecsétviaszgomba.
Antibiotikum termelők egyes laskagomba fajok (Pleurotus spp.), míg a keringési betegségek ellen alkalmazható gombák: shiitake (Lentinula edodes) késői laskagomba (Pleurotus ostreatus), pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum). Immunstimuláns és rák ellen ható az ízletes vargánya (Boletus edulis), a téli fülőke (Flammulina velutipes), a pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum), illetve a shiitake (Lentinula edodes). Koleszterinszint csökkentő hatású a késői laskagomba (Pleurotus ostreatus), a pecsétviaszgomba és a shiitake. A csiperkében többek között fellelhető két olyan anyag, ami két, a prosztatarák kialakulásával összefüggésbe hozható enzim, a szeroid-5-alfa-reduktáz és az aromatáz működését gátolja.

Figyelem!

A saját gyűjtésű gombát felhasználás előtt feltétlenül vigyük el gombavizsgálatra!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása