A céklát már az ókori rómaiak és görögök is nagy mennyiségben termesztették. Nyersen, főzve, salátának, köretként, vagy a levét fogyasztva is értékes vitaminokat, nyomelemeket tartalmaz. A céklát nemcsak karakteres íze miatt érdemes fogyasztanunk, hanem egészségünk megóvása és erős méregtelenítő hatása miatt is jó választás lehet.
A civilizációs betegségnek számító fejfájás rendkívül sok embert érint: a stressz, a rohanó életmód, a magas vérnyomás, a nem megfelelő táplálkozás egyaránt okozhat fejfájást. Kiegyensúlyozott étrenddel, megfelelő mennyiségű tiszta folyadék fogyasztásával, stressz enyhítő technikák alkalmazásával és méregtelenítéssel csökkenthetjük a fejfájás kialakulásának esélyét. A magas vérnyomás okozta fejfájás csillapításában a cékla kúraszerű alkalmazása segíthet, mivel hozzájárulhat a vérnyomás csökkentéséhez.
Magas vas, réz, mangán, folsav, valamint A -, B- és C-vitamin tartalma segít feltölteni, megerősíteni, ellenállóvá tenni a szervezetet. Már Rómában is úgy tartották az emberek, hogy a cékla remek gyógymód megfázásra, így előszeretettel használták immunerősítésre, és a lázzal járó betegségek gyógyítására is.
A cékla kiváló a méregtelenítő kúra idején is. Ellentmondást nem tűrően segít kipucolni a szervezetből a toxinokat, nehézfémeket, serkenti a máj, a vese és a belek működését, fogyasztásával a salakanyagok is hamarabb távozhatnak. Méregtelenítő hatása miatt, a méreganyagok okozta bőrproblémák is enyhülhetnek.
A cékla fogyasztása hozzájárul a vörösvérsejtek képződéshez, így segíthet a vérszegénység megelőzésében. Vérképző hatása miatt, a cékla menstruáció, várandósság idején és gyermekkorban is tökéletes választás, de a versenysportolóknak is remek segítőtársa lehet.
Lehetőség szerint a céklát megbízható helyről szerezzük be, ugyanis számos szupermarketben kapható cékla növényvédő szerekkel kezelt.