A kakukkfű kedvelt fűszernövény, évszázadok óta használjuk ételek ízesítésére. Számos gyógyhatással rendelkezik, így több egészségügyi panaszra jelenthet megoldást.
Európa minden részén megterem, a népgyógyászat friss vagy szárított változatban hasznosítja. Rostokban gazdag, nagy mennyiségben tartalmaz aminosavakat, triptofánt, valamint cinket, mangánt és rezet. A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6- és a C-vitaminban bővelkedik. Jótékony hatását illóolajainak köszönheti.
Antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, használható a baktériumok okozta fertőzések kezelésére. Mérsékli a megfázás és a légúti gyulladások tüneteit. Mérsékli a magas vérnyomást, segít megszüntetni a vérszegénységet, gyorsítja a sebgyógyulást. Enyhíti a görcsöket. Menstruációs fájdalmak, bélgörcsök, migrén esetén is alkalmazható. Triptofán tartalma javítja a hangulatot, kiváló antidepresszáns.
Emésztés serkentő, megtisztítja a beleket és a húgyutakat, helyreállítja az étvágyat. A kakukkfű jótékony összetevői a súlyvesztéshez is hozzájárulnak. Gombák ellen is hatásos lehet, különösen a Candida albicans esetében javasolt. Antioxidáns flavonoidjai hatékony immunerősítők, megkötik a szabad gyököket.
Készítsünk teát a kakukkfűből: a kisebb horzsolások és a csípések gyógyulását is segíti. Zsíros haj esetén érdemes a fejbőrbe dörzsölni, főzete csökkenti a faggyú termelődést.